Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Mythologie van de Maori

Alles draait in Nieuw-Zeeland nog steeds voor het grootste deel om de natuur en zij eren de natuurwezens en natuurelementen dan nog volop. Zij kennen het belang van het doorgeven van de oude verhalen en ceremonies, die deze oude wijsheid doorlopend in stand weten te houden door overlevering.

De Maori cultuur heeft dan ook haar eigen mythologische verhalen over het ontstaan van Moeder Aarde. Prachtig om te lezen hoe zij hun natuurgoden noemen en hoe Aotearoa (nu: Nieuw-Zeeland) aan haar plaats namen is gekomen doordat de halfgod Maui met een greenstone knuppel een grote vis aan de haak wist te slaan.

Hier volgt een Mythologie verhaal van de Maori's

In den Beginne was daar Te Kore - duisternis, en na negen duisternissen kwam Te Ata - de dageraad. Vanuit de baarmoeder van de duisternis kwamen Ranginui - vader lucht en Papatuanuku - moeder aarde.

Zij trouwden en kregen heel veel kinderen. De zes belangrijkste kinderen van hen waren:

  1. Tawhiri-matea, de god van storm en wind (lucht-element)
  2. Tangaroa, god van de oceaan (water-element)
  3. Tane-mahuta, god van bos (aarde-element)
  4. Haumia-tike-tike, god van het wilde voedsel zoals varen-wortels en bessen
  5. Rongo-matane, god van de vrede en gecultiveerd eten zoals de kumara (zoete aardappel) (zon/vuur-element?)
  6. Tu-matauenga, god van de mensheid en oorlog

Na miljoenen jaren van duisternis, omdat hun ouders aan elkaar vast zaten en er geen licht tussen hun in kwam, konden de kinderen er niet meer langer tegen; ze wilden licht.
Wat te doen om de duisternis te gaan verdrijven? Ze besloten hun ouders van elkaar te gaan scheiden zodat er licht kon komen. Eén voor één probeerde ze het, maar het lukte niet. De laatste, Tane-mahuta, zette zijn schouders op de aarde en zijn voeten in de lucht en duwde en duwde. Zo konden de maan, de Zon en de sterren ontstaan aan de hemel en kon het licht zich gaan verspreiden over héél de aarde.

Maar alle goden waren mannelijk. Om de aarde bewoonbaar te maken moesten zijn zoons zich gaan voortplanten. De bosgod Tane vormde hiervoor een vrouw uit de as van de vruchtbare aarde en blies haar leven in. De uit Moeder aarde gevormde maagd Hineahuone had een dochter Hinetitama, de maagd van de dageraad, en ook met haar planttehij zich voort en zorgde zo voor de geboorte van de mensheid.
Hun kinderen waren de eerste bewoners van Polynesië. Eén van Tane’s broers, de god van de wind Tawhiri-matea was het niet eens dat hun ouders van elkaar waren gescheiden. Hij uitte zijn woede door stormen en orkanen over Tane's bossen te laten razen.

En daarna werd Aotearoa (nu: Nieuw-Zeeland) op de kaart gezet

Lang nadat Moeder Aarde was ontstaan, - nadat Tane-mahuta een dochter kreeg, die ook zijn vrouw werd en ook weer voor nageslacht en dochters zorgden, - ging op een dag de halfgod Maui vissen met zijn vijf broers.
Ze gingen als maar verder de ruige zee op. Toen ze ver in zee waren pakte Maui zijn magische haak (de kaak van zijn grootmoeder), maakte het vast aan een oerstevig touw, en liet het over de rand van zijn kano zakken.

Al snel had hij een zeer grote vis, die behoorlijk tekeer ging en haalde hem naar boven. Maui sprong in het water en sloeg de vis met zijn van greenstone gemaakte knuppel.
Deze vis werd het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, genaamd Te Ika a Maui, de Vis van Maui:

  • De haven van Wellington vormt de mond van de vis
  • Taranaki en de oost-kust zijn de twee vinnen
  • Lake Taupo is het hart en de Northland Peninsula is de staart
  • Mahia Peninsula in Hawke Bay is Te Matua a Maui, de Haak van Maui waarmee hij de vis ving
  • Maui’s knuppel had ook de bergen en valleiën gevormd toen hij op de vis insloeg
  • Het Zuidereiland was bekend als Te Waka o Maui, de Kano van Maui waarin hij zat toen hij de vis ving.
  • Kaikoura Peninsula was de plek waar hij steun zocht met zijn voet toen hij de vis omhoog haalde. Voorheen: Te Taumanu o te Waka o Maui (de Roeiersbank van Maui’s kano).
  • Stewart Island, ten zuiden van het Zuidereiland, stond bekend als Te Punga a Maui, Het stenen anker van Maui dat de kano tegenhield toen hij de grote vis omhoog haalde.

Enkele Bronnen:

www.maori.info/maori_history.htm
www.nieuwzeeland-info.nl

Reacties

Reacties

sdf

s

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!