Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Matariki feest, het nieuwjaar van de 7 Pleiaden zusters

Matariki signaleert het Nieuwe jaar van de Maori bevolking. Het is een tijd van vernieuwing, een feest dat begint met de opkomst van de Matariki ster cluster (de Pleiades of Zeven Zusters).

Er zijn 2 betekenissen van Matariki. Beide verwijzen naar de sterren:

  • Mata ariki (ogen van God) en
  • Mata Riki (kleine oogjes).

Wanneer vindt Matariki plaats?

Volgens de Maori maankalender (de Maramataka) vindt dit feest plaats tijdens de terugkeer van de zeven Matariki sterren, eind mei of begin juni. Het brengt het oude jaar tot een einde en markeert het begin van het nieuwe jaar.

De festiviteiten beginnen vaak als het Zeven Zuster cluster van de Pleiaden voor het eerst weer te zien is. Zij schitteren dan aan de hemel in de duisternis van de dageraad, maar de festiviteiten kunnen ook starten op de eerste volle maan na Matariki of op de eerste nieuwe maan die hierop volgt.

Matariki is de overgang van het oude naar het nieuw jaar. Voor de Maori's een natuurlijke herinnering om hun overleden familie en vrienden van het afgelopen jaar ter herdenken en te eren. Deze geliefden werden verondersteld te zijn overgegaan tot het hemel gesterntes - te Hunga kua whet?rangitia – en nu dus aan de hemel zichtbaar te zijn.

Tijdens het 'TohungaTohunga' ritueelkijkt een expert naar het Matariki ster cluster om hierin te zien hoe overvloedig het komende jaar de oogst zou zijn. Heldere sterren beloven een warm en succesvol seizoen, terwijl wazige sterren waarschuwen voor een koud winderig weertype met slechte oogsten.

Hoe wordt Matariki gevierd?

In 2001 is het populaire Matariki Festival voor de eerste keer gehouden.

Kaumatua (Grootmoeders) spelen tijdens de viering van de Matariki een belangrijke rol. Zij worden namelijk geëerd om hun levenswijsheid vanwege hun gevorderde leeftijd. Enkele krijgen eerder deze ‘titel’ aan gemeten door hun bewezen leiderschapscapaciteit. Een algemene term voor Maori grootouders is Kaumatua, maar andere namen zijn ook wel: ancestor: tipuna/tupuna, matua tupuna. Ze hebben werkelijk aanzien. Zowel naar mannelijke als vrouwelijke grootouders wordt geluisterd en hebben in sommige gemeenschappen heel veel nog in de pap te brokkelen.

De opkomende twinkelende Matariki - Pleiadische7 zuster sterren sterren, luiden dan ook een speciale viering in voor jong en oud. Door heel Nieuw-Zeeland komen mensen samen om hun voorouders te eren, voedsel te delen, sterren te kijken, te zingen, elkaar verhalen te vertellen en muziek te maken. Hele families komen bijeen tijdens deze lange, en tamelijk koude nachten van de Matariki feesten (in Nieuw-Zeeland is het in mei en juni namelijk winter!!!), om de kinderen bewust te maken van de Maori tradities door het naspelen van oude folkloristische taferelen, maar door tevens plezier te maken door middel van Takaro (games) en haka (dans). Zij herinneren ons aan de eeuwig voortdurende cyclus van het leven en de natuurlijke wijze waarop het leven over gaat van een fysiek bestaan in een sterren bestaan.

Reacties

Reacties

Bieke

Het deed me goed te lezen dat de Maori zo'n hechte band met de Pleiaden hebben, ik heb die zelf ook sinds enkele jaren. Het is gekomen door een schilderij van de Pleiaden te zien en door alle boeken van hun doorgegeven informatie door Barbara Marciniak te lezen. Het raakte een snaar bij mij als ik er bij jou iets over las. Dankjewel voor het delen! Liefs van Bieke en ook van Freddy een groet aan Ruud

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!