Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Versiering: Orde van Nieuw-Zeeland

Het Koninkrijk Nieuw-Zeeland verleende tot 1997 nog Britse onderscheidingen.

De eerste van de Nieuw-Zeelandse ridderorden die de Orde van het Britse Rijk en de Orde van Sint-Michaël en Sint-George vervingen was de Orde van Nieuw-Zeeland. Deze orde werd bop 6 februari 1987 door Elizabeth II Koningin van Nieuw-Zeeland en "Font honoris" van Nieuw-Zeeland ingesteld.

De orde beloonde "uitmuntende verdienste voor de kroon en bevolking van Nieuw-Zeeland in een militaire of civiele functie"

Het door de officiële heraut van Nieuw-Zeeland, de heer Phillip O’Shea ontworpen kleinood is een ovaal schild met het wapen van Nieuw-Zeeland en een rand in de vorm van patronen.

Deze traditionele Maori versiering en de kleur van het lint dat kokowai ofwel okerrood is, eren het pre-koloniale verleden van de eilanden. Kokowai heeft een bijzondere betekenis voor de Maori en is de "nationale kleur".

Het ereteken verbindt zo de tradities van de Europese immigranten en de Maori. Het diploma van de orde is dan ook tweetalig en in Maori en Engels gesteld. Men draagt het kleinood aan een lint om de hals of aan een strik op de linkerborst.

Nieuw-Zeeland volgt het Britse gebruik om met letters achter de naam een onderscheiding aan te duiden. Hiet is dat "O.N.Z.". De leden komen ieder jaar eenmaal bijeen en wanneer de Koningin in Wellington resideert ontvangt zij de leden voor een lunch.

Het lint is okerrood met een smalle witte streep.

De insignia worden na de dood van een lid weer teruggezonden aan de kanselarij. In 1990 werd een knoopgat versiering ingesteld.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!