Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

City of Auckland

De Maori naam voor multicultureel Auckland is Te Whare Wananga o Tamaki-MakauRau. Dit betekent 'de maagd met de honderd minnaars'. Het kreeg deze naam door de veel verschillende Maori stammen die hier leefden. Vooral de Polynesische cultuur is hier sterk aanwezig en geeft Auckland haar eigen unieke karakter.

Auckland ligt op het smalste stukje land van heel Nieuw-Zeeland.

Hier reiken zowel de Tasmanzee vanuit het westen als de Grote Oceaan vanuit het oosten elk diep landinwaarts. Hierdoor lijkt Auckland op een eiland te liggen.

Terwijl Wellington de hoofdstad is van Nieuw-Zeeland! wonen de meeste mensen in en om Auckland. Alleen al in het centrum ongeveer al 445.000 inwoners, maar samen met de aan elkaar gegroeide steden zo'n 1,3 miljoen van de in totaal 4,4 miljoen Nieuw-Zeelanders.

Het is één grote levendige metropool waar nog steeds flink veel nieuwe bedrijven opstarten. Dit werkt als een magneet op de nieuwkomers. Ook trekt het enorm veel toeristen aan. De havens liggen vol prachtige zeiljachten, giga cruise schepen en er wordt flink handel gedreven. Vanaf de Skytower kan men rondom kijken, wat bijzonder indrukwekkend is.

Het is duidelijk een stad waar veel watersport bedreven wordt. Vanaf de gedoofde vulkaanheuvels heeft men ook een een mooi blik op het centrum, waar naast de eigen officiële talen als Engels en pas sinds 1987 ook het Maori behoort, totaal zo'n 35 verschillende talen worden gesproken. Veelal West-Europeanen, Aziaten en Indiërs vormen het straatbeeld.

Het is in Auckland uitstekend shoppen, eten en galeries bezoeken. Ook ligt de grootste en oudste universiteit van Nieuw-Zeeland midden in het centrum, waar van de 40.000 studenten er 6000 internationale studenten zijn uit meer dan 110 landen. Ook de scenarioschrijver van de Lord of the Rings en King Kong films , Philippa Boyens, is in 1994 afgestudeerd aan deze universiteit.

De campus van de universiteit is uitverkoren tot de leukste campus van 50 internationale universiteitssteden.

In Auckland kan men allerlei rondleidingen boeken. Bijvoorbeeld geleid door een Maori gids, zowel met een bus als een stadswandeling. Ook kan men van hieruit diverse dagtochten maken naar de eilandjes in de Haurakigolf. Maar ook is het mogelijk mooie routes te rijden vanuit Auckland naar o.a. Bays of Island, bijvoorbeeld om de Hot Water Beach te bezoeken. Hier borrelt het hete water uit het zand omhoog waar de koude golven van de Grote Oceaan op de kust slaan.

Ook per trein kan men doorreizen, maar het openbaar vervoer netwerk is hier zeer beperkt buiten de grote steden. Doorvliegen naar Queenstown, Wellington en Christchurch is ook een optie om van daaruit zelf met een auto of camper verder het land te verkennen. Het goedkoopste is om op het Noorder- en Zuidereiland afzonderlijk een auto/camper te huren, want per ferry overvaren zonder vervoersmiddel van eiland naar eiland scheelt echt heel veel geld!

Ook de totale reis per camper ondernemen van Zuider- naar Noordereiland schijnt een stuk voordeliger te zijn.

Toch hebben wij voor de duurste optie gekozen van beiden, omdat dit voor ons het prettigst leek.

Wij vertrekken vanaf Berends huis in Auckland Vandaag naar Whitianga, gelegen aan de oostkust van Coromandel.


Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!