Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Varens en inheemse Epifyten

Overal waar je komt in Nieuw-Zeeland zie je varens groeien met zijn uitrollende bladeren. Dit heet 'koru' en staat voor de aanhoudende vernieuwing van het leven. Het is hierom een belangrijk natuursymbool van de Maori's.

Er zijn ruim honderd verschillende soorten varens. Zowel separaat voorkomend en lijkend op bomen, maar ook als groepen borderplanten langs de zijkanten van wegen en bossen.

De Mamaku is de hoogste met 20m. De Ponga of zilvervaren is echter de bekendste en staat met zijn zilverkleurige onderkant op de Nieuw-Zeelandse vlag afgebeeld en geldt als nationaal symbool.

De Epifyten zijn kenmerkend voor de regenwouden. Ze hebben geen wortels in de grond, maar zijn ook geen parasieten die voedsel onttrekken van de bomen.

Zij groeien op alle hoogten op boomstammen en takken om zo op grote hoogte dichter bij het licht te kunnen komen.

Epifyten is een Grieks woord voor: Op de plant!

Toch is er natuurlijk een uitzondering op de Epifyten: namelijk de 'rata', deze ontkiemt onschadelijk gewoon in de grond en groeit op tot een solitaire plant of boom en bundelt soms de krachten met anderen door als onschuldig lijkende luchtwortel de stam van zijn gastheer te wurgen en deze alle licht en lucht ontneemt! Een mooi voorbeeld hiervan is de roodbloeiende rata.

De kerstboom van Nieuw-Zeeland is de pohutukawa. Deze boom bloeit precies 2 weken rond de kerstdagen.

Reacties

Reacties

Berta

Wat een mooi verhaal over de Varens. Ik vond ze ook prachtig en heb er zelfs één als glasobject gekocht.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!