Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Greenstone, groene jade of POUNAMU

Greenstone is de naam van het calcium magnesium rijke nefriet of nephriet, dat op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland gevonden wordt. Het wordt hier door de Maori's ook wel POUNAMU genoemd.

Ze hebben allen een unieke betekenis in hun cultuur en vooral met spirituele kracht. Er zijn drie verschillende hoofdcategorieen: TAPU, MANA en NOA.
* TAPU - heeft te maken met alles wat speciaal is. Het zijn uiterst bijzondere sieraden, gereserveerd voor strikt persoonlijk gebruik bij speciale gelegenheden.
* MANA - is persoonlijke spirituele kracht. Deze sieraden combineren spirituele kracht met elegantie en worden dagelijks gedragen.
* NOA - wil zeggen: vrij en onbelemmerd - sieraden uit deze categorie zijn elegante stukken voor dagelijks gebruik.

Het verhaal van Pounamu: 'De heilige steen van Aotearoa'

Lang geleden, toen er verschillende sterren aan de hemel waren,
zeilden de voorouders over de oceanen op zoek naar de steen van God. Toen ze bij de oevers van Aotearoa aan de Arahura rivier aankwamen vonden ze een steen, geboren uit de sterren die de mensen en het land hielp te helen. Ze noemden het pounamu!

Pounamu is van jade familie. Het is een prachtig sierlijke steen, die ook de voorouders dienden als ze scherpe, fijne kanten gereedschap nodig hadden.

Meer dan duizend jaar volgt deze Greenstone het spoor van de Waitaha natie. Verplaatst en meegebracht door wandelaars. Deze kostbare steen ging mee over de hoge bergpassen van de Zuidelijke Nieuw-Zeelandse Alpen, over vredes parcours en langs vredes processen.

Daar kreeg zijn mana, een prachtige geboorterecht van geestelijke spirituele krachten. Vervolgens werd zij gedragen door de grote waka naar alle delen van het land, en de oude thuislanden van de Pacific Rim.

Geef ook jouw Greenstone, jouw groene jade steen altijd een liefdevolle vredes intentie mee, want het is jouw partner op het Pad van het leven. In overeenstemming met de oude overleveringen is het begaafd en zal het zijn blijvende kracht afgeven aan jou en wereld met liefde.

Het is een steen van de Wairua, de bewustzijnswereld van het kristallen geestenrijk dat jou voor altijd zal blijven omringen!

Hokitika



Hokitika was altijd een belangrijke havenstad ivm de vele goudmijnen rondom deze plaats. In het verleden was de westkust echter ook een belangrijk gebied voor de Maori’s omdat er Pounamu (Jade) werd gevonden. Deze groene steen werd gebruikt voor het maken van allerlei gereedschap, maar was ook uitermate geschikt om er beelden van te maken. Tot op de dag van vandaag zijn hier vele jade fabrieken, jade edelsteen slijperijen en jade winkels.


Er zijn verschillende jade kleuren:

Kawa kawa:
Heeft een medium tot donkergroene kleuring met zwarte plekken of lijnen er doorheen.

Kahurangi
Betekent: zo helder als de lucht, is lichtgroenig soms zelfs blauwig met een paar markeringen erin:

Inanga:
Deze steen is lichtgrijs met mooie markeringen erin. Het Heeft haar naam te danken aan een soort zeevis met gelijknamige kleur.


Flower jade:
Is een Greenstone met oranje bruine markeringen erin die de steen een heel fraai uiterlijk geeft.



Reacties

Reacties

Sandra

Wat een leuk verhaal! En prachtig dolfijntje! dankjewel Maria voor het delen!

Maria

Het is in werkelijkheid zeker een dolfijn van wel 60 cm minstens!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!