Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Hongi begroeting: Wat is de herkomst en betekenis?

Een hongi is een traditionele Maori begroeting in Nieuw-Zeeland.
Het wordt gedaan door tegelijkertijd de neus én het voorhoofd tegen de neus en voorhoofd van de ander te plaatsen bij een ontmoeting.

Meestal wordt het alleen gebruikt bij traditionele bijeenkomsten en op belangrijke plechtigheden. Te vergelijken met onze handdruk in westerse cultuur,

De hongi, de ha, is de adem van het leven en wordt tijdens deze groet met elkaar uitgewisseld en elkaars adem raakt vermengd. Het symboliseert EENHEID. De adem van het leven kan ook worden gezien als het delen van elkaars zielen.

Hieruit kun je opmaken dat ze voelden dat ze van de goden afstammen. Daarnaast spreek je uit 'Kiaora' een warm welkom vanuit mijn naar jouw hart!

Tegenwoordig doet men de Hongi groet gelijktijdig met het elkaar de hand te schudden.

Afbeeldingsresultaat voor hongi groet

In de Maori folklore werd de vrouw gezien als zijnde dat zij gecreëerd was door de goden Dat de goden haar lichaamsvorm uit de aarde hadden laten opstaan.
De god Tane (betekent mannelijke) omarmde deze vrouwelijk gevormde figuur en ademde zijn adem uit in haar neusgaten. Door te gaan niezen kwam de vrouw werd de vrouw dus letterlijk leven ingeblazen en kwam ze tot leven: Hineahuone ( betekent: de uit aarde gevormde vrouw).

De hongi gaat dus eigenlijk over ver het ontstaan van de mens op aarde!

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!