Sterrenpoort-Nieuw-Zeeland.reismee.nl

Schapenscheerderskampioenschappen

Volgens internet gegevens grazen er ruim 40 miljoen schapen in Nieuw-Zeeland. Dit is een veelvoud van het huidige aantal inwoners van om en nabij de 4,6 miljoen!

Nieuw-Zeelands grootste exportproduct is dan ook naast schapenvlees voor de hand liggend schapenwol. Bergweiden en velden vol schonkige geschoren schapen zagen we rondlopen, maar nu we in het wat frissere zuiden zijn beland zien we plots weer warm dik aangeklede volle schapen in de weiden staan. Al deze schapen moeten jaarlijks geschoren worden. Daar komt heel wat bij kijken en dat kan natuurlijk niet allemaal tegelijk! De tondeuse is gevaarlijk, want daarmee schijnen ze de schapen makkelijk mee te kunnen verwonden.

Gouden Schapenschaar

Schapenscheren blijkt hier een echte topsport te zijn. In Nieuw-Zeeland gaat het daarbij om het winnen van de Gouden Schapenschaar. Zelfs de premier komt dan kijken.

Te Kuiti in de regio Waikato op het Noordereiland mag zich zelfs de Shearing Capital of the World noemen. Er staat zelfs een Big Shearer standbeeld van wel zeven meter hoog! Eind maart wordt hier de Te Kuiti Muster gehouden. Dat zijn de schaapscheerders competities en schapenraces. In het hele plaatsje worden er dan arts & crafts markten gehouden.

Golden Shears Competition

Maar de allergrootste in Nieuw-Zeeland en één van de belangrijkste schaapscheer wedstrijden in heel de wereld is de Golden Shears Competition in Masterton. Dit plaatsje ligt in de buurt van wellington. Hier bevindt zich de oudste schapenboerderij van Nieuw-Zeeland.

Sinds 1961 vliegt in maart tijdens de Golden Shears Competition het wol in het rond en trekt het festival veel bezoekers. Tussen 1960 en 1980 was dit evenement zo populair dat kaartjes al een jaar van tevoren waren uitverkocht. Nog steeds is het een hele belevenis om echte Kiwi's aan het werk te zien. Het zijn prestigieuze competitie geworden tussen de schapenscheerders. Het prijzengeld is door de jaren heen enorm is gestegen en sponsors dragen hun steentje link bij om de deelnemers speciale fitness- en trainingsprogramma's te laten volgen om op en top aan de wedstrijd mee te kunnen beginnen aan de Golden Shears Competition op de eerste donderdag tot zaterdag van maart in Masterton. Masterton ligt aan Highway 2, zo'n 100 km ten noorden van Wellington.

Wereldrecord schapenvacht

Een schaap met een enorme vacht is gevonden op het erf van twee Tasmaanse boeren. Het schaap heeft zes jaar lang rondgezworven en zestig kilometer afgelegd. Al die tijd is de wollen vacht gegroeid, waardoor het schaap de meest wollige ter wereld is. Men schat dat het dier 20 kilo aan wol met zich meedraagt. Dit is genoeg wol om zeker vier truien van te breien. Met de wolopbrengst hopen de boeren een wereldrecord te vestigen. De concurrentie is hevig. De wollen vacht van Shrek, een legendarisch schaap uit Nieuw-Zeeland, woog destijds namelijk meer dan 27 kilo. Omdat Shrek in 2011 is overleden is het Tasmaanse monsterschaap nu het meest wollige schaap dat nu op aarde rondloopt. De boeren konden het schaap met groot gemak gevangen omdat de wol voor de ogen ervoor zorgt dat het bijna niks kan zien. De schapenboeren staan versteld van het feit dat het beest zo lang in het wild heeft kunnen overleven. Meestal vallen schapen namelijk omver door het gewicht van de wol en kunnen ze daarna niet meer opstaan.


Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!